sort proizvodi
news

УКИНУТА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПСТИНЕ БЕЛА ПАЛАНКА И ОДРЖАНА СЕДНИЦА СТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Autor:

На основу члана 11. Одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине Бела Паланка, бр. 011-11/2011-I од 29.03.2011.године, Штаб за ванредне ситуације на територији општине Бела Паланка дана 07.10.2020.године доноси следеће

 

Н А Р Е Д Б Е

 

I На основу Одлуке о укидању ванредне ситуације на

територији општине Бела Паланка, бр.011-24/1-2020-II од 07.10.2020.године, Штаб за ванредне ситуације општине Бела Паланка доноси нове мере и закључак да мере које су донете на седницама штаба и даље остају на снази.

II Ради спречавања ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 забрањују се јавна окупљања на територији општине Бела Паланка на јавним местима у затвореном и отвореном простору – када се истовремено окупља више од 30 лица, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 м, односно на свака 4м2 може бити присутно само једно лице.

III За организацију и одржавање протоколарних догађаја у организацији Општине Бела Паланка дозвољава се окупљање до 100 лица, уз примену свих мера заштите (одржавање физичке дистанце, ношење маски, дезинфекција руку и просторија).

IV Ограничава се рад угоститељских објеката (кафића, ресторана, кафана, кладионица, ћевабџиница, пицеријa, посластичарa и осталих угоститељских објеката) и свих малопродајних објеката до 23.00 часа.

V У циљу спречавања ширења вируса короне ангажовати фирму за дезинфекцију која ће извршити дезинфекцију јавних површина и улица, Општинске управе општине Бела Паланка, јавних установа и предузећа.

VI Свако је обавезан да користи заштитну маску у затвореном простору и да то чини на потпуно исправан начин, уз одржавање минималне дистанце од 2 метра.

VII Општински штаб за ванредне ситуације препоручује да се маске носе на свим јавним местима на отвореном простору. На местима на којима није могуће обезбедити растојање од најмање 1,5 метара (редови испед продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта), ношење маски је обавезно. 

VIII Налаже се органима локалне самоуправе, јавним предузећима и установама на територији општине Бела Паланка да предузму мере за заштиту запослених и организују вршење услуга грађанима уз примену општих и посебних мера превенције. За запослене, радно ангажоване као и за све странке обавезна је употреба зашитних маски

IX У зграду Опшинске управе општине Бела Палака као и у Услужном центру-Јединствено управно место, дозвољен је улазак само по једном лицу уз обавезну употребу заштитне маске.

X Обавезно је ношење заштитне маске на свим јавним местима у затвореном простору, што значи да су родитељи малолетне деце, као и деце са посебним потребама и њихови старатељи, дужни да обезбеде да њихова деца носе заштитну маску.

XI На градској пијаци је обавезна употреба заштитне маске. Ово се односи на продавце, купце и раднике пијаце.

XII У угоститељском објекту (кафићи, ресторани, кафане, кладионице, ћевабџинице, пицерије, посластичаре и у осталим угоститељским објектима) у затвореном простору за једним столом не могу седети више од 2 особе а на отвореном простору до 3 особе, уз поштовање физичке дистанце између столова од 1,5 метра. Особље све време мора да користи заштитну маску. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Ово значи да приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и сл., гост је у обавези да користи заштитну маску. На улазу у објекат, за сваким столом и у тоалету обавезно је средство за дезинфекцију руку.

XIII У продајним објектима број потрошача се ограничава на најмање 6 квадратних метара корисне површине по потрошачу, уз обавезно коришћење маски од стране продавца и купца.

XIV Забрањује се организовање свадби, рођендана, крштења, журки и других прослава.

XV -Рад козметичких и фризерских салона, салона лепоте, фитнес центара и теретана организовати у складу са мерама заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

 

XVI -У верским објектима и приликом верских обреда примењивати мере заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

 

XVII У стамбеним зградама примењивати најмање једном дневно дезинфекцију заједничких просторија

 

XVIII Да ЈКП „Комнис“ Бела Паланка, сваког дана врши дезинфекцију јавних површина.

 

XIX Возачи и путници такси возила морају користити заштитну маску. Возач је дужан да редовно проветрава и дезинфикује возило, а посебно оне елементе са којима је путник у контакту.

 

 

XX Подсећамо да су вртићи и предшколске установе дужне да примењују све мере заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија). Родитељима се препоручује да, уколико имају услова за чување деце у домаћинству, да их привремено не доводе у предшколску установу.

XXI У циљу спречавања ширења вируса „COVID-19“ , Општински штаб за ванредне ситуације издаје наредбу ЈКП „Комнис“ Бела Паланка, да у делокругу свог рада, који се односи на сахрањивање лица,  изда упозорење и обавести кориснике ових услуга да се обустављају сви заказани парастоси, са коришћењем сале приликом сахране. Сахране огранизовати у присуству највише 10 лица. Ово упозорење се односи како за градско гробље у Белој Паланци, тако и за сва сеоска гробља на територији општине.

XXII О спровођењу мера стараће се комунална инспекција, инспекцијски и други законом задужени органи. Контрола ће се вршити свакога дана, а свако непоштовање мера повлачи прекршајну одговорност физичког и правног лица, као и затварање објекта на период од седам дана уколико се ради о угоститељском, продајном или другом напред неведеном објекту.

XXIII Наредбе  објавити  на  званичном  сајту  општине  Бела  Паланка и  доставити  Општинској управи, ЈП  и  установама  чији  је  оснивач  општина  Бела  Паланка, Полицијској  станици  и  архиви.

 

 

Штаб за ванредне ситуације

општине Бела Паланка


29 ZAKLJUCAK sednica Staba 07.10.2020

Претражите вести

Горан Миљковић

Председник општине Бела Паланка

email

Општина Бела Паланка

place Карађорђева 28 Бела Паланка, Србија

local_phone +381 18 855 023, +381 18 856-666

email predsednik@belapalanka.org.rs, sobelapalanka@belapalanka.org.rs

local_printshop 018 855 188

access_time Понедељак - Петак 07:00 - 15:00

​​​​​​​

close
logo
0){ echo $_GET["q"]; }?>">

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %