Општина Бела Паланка
званична презентација општине

Председник поделио поклоне најугроженијима

Време новогодишњих и божићних празника време је славља и даривања. Многи од нас радују се овим празницима и жељно их ишчекују, док су за друге они само подсетник на минулу тешку годину и чињеницу да живот уме да буде и те како тежак. Но, на ове људе нису сви заборавили. Као и сваке године и ове их је обишао председник општине Горан Mиљковић, директор Центра за социјални рад, Војкан Маринковић и члан општинског већа Драган Ђурић. Представници локалне самоуправе најпре су обишли породицу Гајић у селу Дивљана. Глава породице је Бобан који у кући старој готово сто година живи са женом, два сина, снајом и једногодишњом унуком. Не раде нигде, до пензије има још много, каже Бобан, а за живот се сналазе кроз надничарење и од материјалне помоћи коју примају. Породица Гајић је од локалне самоуправе добила електрични шпорет који им је тренутно био најпотребнији.

Након посете породице Гајић, упутили смо се у село Доња Коритница у посету породици Матејић. На капији куће дочекали су нас Петар и Душан. Петар је старији и иде у 5. разред и управо тада чекао је комби који децу вози до школе. Душан који иде у 2 разред остао је са нама и разговарао са председником општине. Рекао му је да воли кошарку и да ће почети да тренира у Белој Паланци. Петар и Душан живе са мајком Станом која не ради нигде, прима материјалну помоћ и труди се на сваки могући начин да својим дечацима олакша детињство. Поред пакетића за децу, они су добили и прекопотребан замрзивач.

На крају смо се упутили у село Моклиште. Посетили смо породицу Савић. Оливера, супруг Радован и шесторо деце узраста од 3 до 19 година чине ову породицу. Слика би била готово идилична да и овде новац није главни проблем. Не раде нигде ни Оливера ни Радован, школују децу од материјалне помоћи, туђе неге и дечијег додатка, али све то није довољно да покрије трошкове свакодневног живота. Они су на поклон од локалне самоуправе добили веш машину којој се највише обрадовала Оливера. Сва деца добила су и пакетиће, што им је измамило осмехе и свакако улепшало дан.

Локална самоуправа је све три породице одабрала у сарадњи са Центром за социјални рад, те је све три породице посетио и директор Центра Војкан Маринковић.

Председник општине Горан Миљковић који је обишао све три породице, разговарао са њима, слушао о њиховим проблемима и потребама, каже да ће се локална самоуправа и убудуће трудити да помогне што већем броју породица. Једнократне помоћи исплаћују се готово свакодневно, али ћемо се трудити да људе упослимо отварањем нових радних маета како би социјално угрожених породица било све мање.

Много је тужних животних прича, несрећних породица и неиспуњених жеља. У данашње време све их је више. Али када у очима ових људи погледате срећу коју изазове један поклон знате да сте урадили праву ствар и некоме стварност макар мало улепшали и олакшали.  

  

  

  

  

  

  

Powered by Vladimir Jocic