Општина Бела Паланка
званична презентација општине

ДАНИ БАНИЦЕ 2016

У недељу 14. августа је на летњој позорници Врело у Белој Паланци доделом награда најбољима свечано затворена тродневна манифестација Дани банице која је ове године организована по 11. пут. У исто време затворен је и седми Сајам старих и уметничких заната. Проглашени су победници у такмичењу за најбољу баницу и то у сланој, слаткој, интегралној и креативној категорији. Најбољу креативну баницу припремила је Милица Миленковић из Беле Паланке, прво место у категорији интегрална баница заузела је Александра Деспотовић из Беле Паланке, Зоран Тричковић из Беле Паланке умесио је набољу слатку баницу, док је најбољу слану баницу припремила Снежана Панчић из Темске.Награда за најбоље аранжирани сто на манифестацији припала је Живојинки Ранђеловић из Беле Паланке. Прво место на дечијој олимпијади у припремању баница деле Војин Игић и Милица Војиновић. Награђени су  и најбољи на Сајму старих и уметничких заната, који је ове године окупио више од 70 излагача.  Награду за креативност и аутентичност добила је Слађана Илић из Ниша. Награду за најбољи производ старог заната добила је Ружа Брадашевић из Брестовачке бање. Додељене су и награде за најбољу технику ручног рада. Јасмина Ђорђевић из Нишке бање добила је награду за вез, а Лидија Тричковић из Беле Паланке добила је награду за хеклање.

Манифестацију је у петак 12. августа на летњој позорници Врело свечано отворио председник привременог органа општине Бела Паланка Горан Миљковић, који је истакао да је локална самоуправа поносна на манифестацију Дани банице, која је постала бренд нашег места, и најавио још већа улагања у туризам, који представља развојну шансу општине Бела Паланка.Традиционално на манифестацији дани банице одржане су радионице за децу као и дечја олимпијада које је водио промотер Дана банице, Ненад Гладић лепи брка. На радионицама и олимпијади учествовало је више од 130 детета.

Током сва три дана организован је богат културно уметнички програм на коме су наступила фолклорна друштва из Србије и Бугарске, представили су се млади таленти Беле Паланке и певачи етно музике. Своја национална јела презентовали су кувари из Румуније и Бугарске, а и ове године бројна удружења представила су своје специјалитете.Након проглашења победника на летњој позорници наступила је Биља Крстић и Бистрик бенд. Ове године оборен је рекорд у броју пријављених такмичара, 281 учесник припремао је банице.

Организатор манифестације била је ТО Беле Паланке, суорганизатори били су удружење грађана Мирис завичаја и Центар за културу. Организацију су помогла и сва јавна предузећа и установе у Белој Паланци. Покровитељ манифетсације била је општина Бела Паланка и Министарство трговине,туризма и  телекомуникација РС

Powered by Vladimir Jocic