Општина Бела Паланка
званична презентација општине

Одржана Конференција Еврорегиона „Нишава“ у Белој Паланци

У петак, 24. јуна,  у организацији општине  Бела Паланка и УГ “Понишавље” из Пирота, у Белој Паланци, у сали Скупштине општине, одржана је конференција Еврорегиона "Нишава", а тема овог састанка била је „Садашњост и будућност Еврорегиона Нишава“. Конференцији су присуствовали представници 4 општине пиротског округа и 5 општина из Бугарске: Костинброд, Божуриште, Сливница, Драгоман и Годеч, као и начелник пиротског управног округа Горан Стаменовић; заменик обласног управитеља софијске области Росица Иванова, представници УГ-а Понишавље и приватни предузетници.

На почетку конференције присутнима је презентован кратак филм о реализованим пројектима у општини Бела Паланка. Председник општине Александар Живковић је истакао да је веома битно постојање Еврорегиона Нишава како за општине у Србији тако и за бугарске општине зато што ће путем ове организације општине моћи заједно да конкуришу са пројектима који су од виталног значаја како би се побољшао квалитет живота становника ових општина.

Начелник пиротског управног округа Горан Стаменовић је рекао да ће августа месеца бити отворен нови конкурс прекограничне сарадње и да општине-чланице Еврорегиона морају конкурисати како би што више средстава дошло у пиротски округ и софијску област.

Презентацију на тему ‘’Садашњост и будућност Еврорегиона Нишава’’ одржао је Владица Тошић-председник управног одбора УГ-а Понишавље. Он је такође и предложио акциони план Еврорегиона Нишава за 2011.годину који је на састанку и прихваћен. „Еврорегион Нишава је млад еврорегион и његови капацитети су саме општине чланице и партнерске организације. Он представља платформу за комуникацију, јачање сарадње и успостављање партнерстава између општина Србије и Бугарске“, рекао је Тошић. На конференцији је конституисан борд, као и секретаријат Еврорегиона, а разматран је и прихваћен финансијски план Еврорегиона за ову годину. Наредни састанак представника српских општина чланица ће бити одржан 22. јула у Пироту.

Powered by Vladimir Jocic