Општина Бела Паланка
званична презентација општине

Oбележен 5. јул- Дан општине Бела Паланка

5. јула 2011. године обележен је Дан општине Бела Паланка. У манастиру Свети Димитрије у Дивљани  одржана је света архијерејска литургија, а након тога је освећена црква Светог Серафима Саровског у оквиру манастирског комплекса у Дивљани. Литургију је служио Његова Светост Патријарх Српски Иринеј који је рекао да је ова црква посвећена Серафиму Саровском, великом светитељу православне цркве.

Након освећења цркве у манастиру Свети Димитрије у општини Бела Паланка председник општине Александар Живковић и државни секретар за људска и мањинска права и државну управу и локалну самоуправу Александар Радосављевић, потписали су споразум о донацији овог министарства за почетак изградње спортске хале. На градском стадиону у Белој Паланци обележен је почетак реализације пројекта на изградњи спортске хале за мале спортове. Почетак радова званично је обележио постављањем камена темељца проф. др. Ивица Радовић, државни секретар министарства животне средине, рударства и просторног планирања. Овом приликом је рекао да ово није први пројекат којим Министарство помаже општину Бела Паланка и додао да животну средину не треба само очувати већ и ставити у функцију економског и државног развоја.

5. јула свечано је обележен и завршетак радова на уређењу градског парка у Белој Паланци поред цркве Вазнесења Господњег.

У великој Сали Центра за културу Бела Паланка одржана је свечана академија којој су присуствовали Његова Светост Патријарх Српски Иринеј, представници републичких министарстава и институција, представници братских општина: КозарскаДубицау Републици Српској, Етрополе у Бугарској, Пећинци, представници општина Софијске области- чланица Еврорегиона „Нишава“ ,  општина пиротског округа, као и представници општина града Ниша. Председник општине Бела Паланка Александар Живковић поздравио је све госте који су дошли поводом обележавања Дана општине и рекао  да се општинско руководство у претходном периоду трудило да обезбеди што боље услове за живот грађана наше општине. По први пут ове године установљено је највише признање које додељује општина Бела Паланка а то је повеља Никете Ремизијанског. Одлуком СО Бела Паланка о додели јавних признања на свечаној академији председник општине Александар Живковић  и председник СО Драган Живковић уручили су ово признање  Његовој Светости Патријарху Српском Иринеју.

Програм обележавањаДана општине завршен је заједничким концертом вокалних и инструменталних група из општине Етрополе из Бугарске и општине Бела Паланка на летњој позорници на  Врелу.

Powered by Vladimir Jocic