Општина Бела Паланка
званична презентација општине

Вече хаику-поезије у Белој Паланци

У оквиру манифестације „Дани јапанске културе“ протекле среде у галерији Центра за културу Бела Паланка, у организацији Народне библиотеке "Вук Караџић" одржано je књижевно вече хаику-поезије коју је на јапанском рецитовао али и анализирао Хироши Јамасаки Вукелић професор са јапанског универзитета који се већ дуги низ година бави превођењем.

Прошле године прослављено је 130 година од размене званичних писама између јапанског цара Меиђија и српског краља Милана, што је био први званични контакт две земље. Од тада до данас траје пријатељство двеју земаља које се препознају не само када је политика у питању већ и култура. О пријатељству Србије и Јапана говори и манифестација Дани јапанске културе која се организује у Белој Паланци. 

Хаику-поезија представља тип кратке јапанске кратке поезије која посебну форму: има три стиха - први има 5 слогова, други седам и треци опет пет. Њен квалитет се огледа у кратком и јасном представљању мисли, осецања, стања најцесце коришћењем неке јаке метафоре. Професор Јамасаки Вукелић иначе је објавио 5 књига хаику-поезије које представљају јединствену целину антологије овог правца, превео је великане наше књижевности попут Његоша, Црњанског и Андрића, а синоћ је у Белој Паланци представио своју последњу књигу коју је објавио, “Врапчева прича” чиме је заокружио свој рад на превођењу књига.

      


 

Powered by Vladimir Jocic