Општина Бела Паланка
званична презентација општине

Одржани Дани банице у Белој Паланци

У прелепом амбијенту комплекса Врело у Белој Паланци, 10. и 11. августа 2012. године, одржана је гастро-туристичка манифестација „Дани банице“. У питању је такмичење у припремању  традиционалног јела овог краја-банице које је одржано седми пут и већ је добило међународни карактер. Осим такмичарског дела манифестација обухвата  и презентацију народних јела овог краја, изложбу производа старих заната, културно-уметнички програм, а све то у циљу очувања традиције и духовних вредности овог краја. Такмичили су се учесници из свих крајева Србије, али и из Бугарске, Македоније и Турске.

Ове године организатор фестивала је Туристичка организација Бела Паланка, под покровитељством општине Бела Паланка, а организована је и у оквиру пројекта “Прекогранична културна сарадња Беле Паланке и Етрополе”. Пројекат суфинансира Европска унија у оквиру Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија из ИПА (предприступних) фондова ЕУ.

Након отварања манифестације од стране председника општине Горана Миљковића, прве, ревијалне вечери, дегустирана су следећа јела: највећа баница коју је спрамала прошлогодишња победница такмичења, ловачка мућкалица Ловачког удружења Јастреб, рибља чорба Риболовачког друштва „ОСР Бањица“, гулаш од голубова Друштва одгајивача голубова „Одгајивач“, планинарски гулаш са лековитим биљем са Суве планине Планинарско-скијашког клуба „Трем“. Представили су се још и Удружење грађана „Мирис завичаја , које је и идејни творац манифестације, Одред извиђача „Ремизијана, Етно комплекс Стари фијакер и други.

На летњој позорници Врело,  након тога, сви посетиоци су уживали у игри и песми фолклорног ансамбла “Балканска младост” и певачке групе из Етропола. Такође представили су се гости из Куманова, као и културно уметничко друштво “Ремизијана” из Беле Паланке.

Трочлани жири у саставу Александар Павловић, секретар асоцијације шефова кувара Србије, Јован Вукелић, потпредседник асоцијације и председник жирија Ђорђе Костић доживотни председник управног одбора асоцијације и међународни судија WАCS-а, од 103 изложене банице бирали су најбољу.

Прво место у припремању банице освојила је Младеновић Светлана из села Моклиште, друго- Митић Љиљана из Црвене Реке,  док је треће место припало Здравковић Емилији. Председник жирија Ђорђе Костић рекао је да су банице свих такмичара биле изванредне и да су одлучивале нијансе у додељивању награда. Такође је додао да је баница наш бренд и да њоме треба да се поносимо.Награду за најбоље аранжиран сто добио је Милош Митровић који је и ове године своју новчану награду поклонио Дневном боравку за децу ометену у развоју у Белој Паланци. Награде су добиле и Филиповић Марина из Ниша као најмлађи учесник и Крстић Будимка из Долца као најстарији такмичар овогодишње манифестације.Манифестацију "Дани банице" затворио је Милосав Поповић, в.д. директора Туристичке организације који је изразио задовољство што је манифестација ове године најбројнија по броју учесника.Председник општине Бела Паланка, Горан Миљковић рекао је да је ова манифестација и ове године добро организована и најавио могућност продужења трајања манифестације следеће године на  три или четри дана.  

Киша која је падала није успела да поквари манифестацију, али је успела да одложи концерт Мериме Његомир. Мерима ће се белопаланачкој публици представити 3. септембра када се завршава овогодишње културно-спортско-туристичко лето.

Powered by Vladimir Jocic