sort proizvodi

Најновије вести и обавештења

by

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ БЕЛА ПАЛАНКА

На основу члана 11. Одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине Бела Паланка, бр. 011-11/2011-I од 29.03.2011.године, Штаб за ванредне ситуације на територији општине Бела Паланка дана 26.02.2021. године доноси следеће Н А Р Е Д Б Е I Ограничава се радно време кафића, ресторана, односно свих угоститељских објеката за време викенда, у суботу 27.фебруара и у недељу 28. фебруара 2021.године, до 14.00 часова.   II Радно време бензинских пумпи неће се мењати с тим што се ограничава продаја других производа на бензинским пумпама после 14.00 сати, осим продаје горива. III О спровођењу мера стараће се комунална инспекција, инспекцијски и други законом задужени органи. Контрола ће се вршити за време викенда, а свако непоштовање мера повлачи одговорност физичког и правног лица, IV Наредбе  објавити  на  званичном  сајту  општине  Бела  Паланка и  доставити  Општинској управи, ЈП  и  установама  чији  је  оснивач  општина  Бела  Паланка, Полицијској  станици и  архиви.

by

ОДРЖАНА 17.СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА ОПШТИНЕ БЕЛА ПАЛАНКА

На 17.седници Општинског већа општине Бела Паланка разматрано је 7 тачака дневног реда. Усвојен је предлог Закључка комисије за процену штете за делимичну санацију унутрашњости стамбених објеката за 20 угрожених домаћинства због поплаве у месецу јануару 2021.године, са грађевинским материјалом који је добијен донацијом општине Уб. ’’Овом приликом још једном желим да изразим велику захвалност председнику општине Уб Дарку Глишићу и свим грађанима Уба на донацијама које су нам заиста од велике помоћи. Санацијом објеката омогућићемо да наши грађани који су претрпели велике штете од поплава имају услове за квалитетнији живот у својим домовима. ’’ - истакао је Горан Миљковић председник општине. На седници већа је усвојен извештај о раду Интерресорне комисије за 2020. годину према коме је комисија заседала 26 пута, а укупно је 13 захтева упућено комисији на разматрање. ‘’У протеклој години смо преко Интерресорне комисије општине Бела Паланка реализовали пројекат "Заједно до циља" где смо покренули услугу лични пратилац детета. Организована је обука за личне пратиоце за 15 лица у општини Бела Паланка. Услуга лични пратилац је од великог значаја и представља битно олакшање породицама са децом која имају потешкоће у развоју. Локална самоуправа је преко удружења ‘’Те деум’’ покренула школу социјалних вештина кроз организовање инклузивних радионица за децу са инвалидитетом  и тешкоћама у развоју. ‘’ – рекао је Миљковић.  Чланови Општинског већа разматрали су предлог одлуке о образовању Савета за миграције општинe Бела Паланка. Дата је саглаcност на извештај о раду са финансијским извештајем ЈКП "Регионална депонија Пирот" за период од 1. јануара до 31. децембра 2020. године. Већници су разматрали предлог одлуке о расписивању јавног огласа за прикупљање писмених понуда ради отуђења грађевинског земљишта у катастарској општини Долац.

by

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ГОРАН МИЉКОВИЋ СЕ САСТАО СА МИНИСТАРКОМ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ МАРИЈОМ ОБРАДОВИЋ

У Министарству државне управе и локалне самоуправе у Београду одржан је састанак министарке Марије Обрадовић и председника општине Бела Паланка Горана Миљковића. Састанак је организован на позив министарке Обрадовић а разговарало се о пројектима које је до сада реализовала локална самоуправа путем овог министарства и преко других министарстава и фондова Европске уније. ‘’Задовољство ми је што сам имао прилику да лично у разговору са министарком Маријом Обрадовић представим пројекте које смо до сада реализовали у општини Бела Паланка. Са министарком смо разговарали и о актулелним конкурсима осталих министарстава, а што се тиче конкурса Министарства државне управе и локалне самоуправе општина Бела Паланка је конкурисала са два пројекта: један се тиче прве фазе увођења система видео надзора на територији Беле Паланке а други је везан за реализацију манифестације ‘’Дани банице’’. Преко министарства државне управе и локалне самоуправе реализоваћемо пројекат комплетне замене јавне расвете на територији општине. На основу договора са представницима министарства пројекат би требало да буде завршен до октобра ове године. Пројекат ће допринети да Бела Паланка добије бољу расвету и уштеду у потрошњи електричне енергије. ‘’- истакао је Миљковић. Министарка Обрадовић је истакла задовољство радом локалне самоуправе и додала да ће Министарство за државну управу и локалну самоуправу изаћи у сусрет општини Бела Паланка уколико је потребна помоћ за решавање евентуалних проблема у циљу бољег функционисања. Председник општине Горан Миљковић упутио је позив министарки Марији Обрадовић да посети Белу Паланку како би се боље упознала са реализованим пројектима и будућим плановима за развој општине.   

by

БЕЛУ ПАЛАНКУ ПОСЕТИО МИНИСТАР ЗА БРИГУ О ПОРОДИЦИ И ДЕМОГРАФИЈУ РАДОМИР ДМИТРОВИЋ

Министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић посетио је општину Бела Паланка. Министра Дмитровића је угостио председник општине Бела Паланка Горан Миљковић са својим сарадницима. Миљковић је госте упознао са историјом Беле Паланке, демографском сликом али и са бројним мерама популационе политике које локална самоуправа спроводи. Општина Бела Паланка на годишњем нивоу издваја велика средства за реализацију ових мера, око 20 милиона динара, што је похвалио министар Дмитровић. ’’Данас сам имао прилику да разговарам са председником општине Бела Паланка и драго ми је што је ова општина поред мера популационе политике које спроводи Влада РС, определила новчана средства и за додатне мере које утичу на повећање природног прираштаја и останак људи, пре свега младих у овом месту.’’ – истакао је министар. Председник општине Горан Миљковић се захвалио министру Дмитровићу који је у свом плану обиласка градова и општина међу првима уврстио Белу Паланку. Миљковић је представио министру мере за развој популационе политике и упознао га са досадашњим радом локалне самоуправе. ''Главни предуслов за развој популационе политике и останак младих јесте развој економије и отварање радних места, на чему смо ми интензивно радили у претходном периоду, тако да су у Белој Паланци отворене две нове фабрике. Општина Бела Паланка је прва општина у Србији која је увела субвенције за младе пољопривреднике, како би подстакла младе да остану а такође интензивно радимо на развоју туризма. Спроводимо бројне мере популационе политике, међу којима су новчана средства за свако новорођено дете, стипендирање ученика, студената и талентоване деце. Стварајући боље услове за живот желимо да спречимо одлазак младих и драго ми је што је надлежно министарство препознало наше напоре.’’- истакао је Миљковић. Министар Дмитровић и председник општине обишли су Основну школу ’’Љупче Шпанац’’. Дочекани су по српским обичајима, уз народну ношњу, здравицу али и необичан поклон, ручно израђене лутке обучене у народне ношње, рад ученика школе. Они су са директорком школе Данијелом Ћирић обишли вишенаменску салу као и учионице у којима је планирано организовање продуженог боравка за децу.

by

ЈП ‘’СРБИЈАВОДЕ’’ ИЗВРШИЋЕ САНАЦИЈУ НАЈКРИТИЧНИЈИХ МЕСТА НА РЕЦИ НИШАВИ У ОПШТИНИ БЕЛА ПАЛАНКА

Након поплава које су задесиле Белу Паланку општина је имала велику логистичку подршку представника ЈП ‘’Србијаводе’’. ‘’Ово предузеће нам је дало своје људе и опрему на терену одмах након изливања реке Нишаве. Њихова подршка нам је пуно значила због спровођења благовремених и ефикасних мера ради заштите становништва. Директор Горан Пузовић је и посетио Белу Паланку како би заједно обишли и утврдили критична места на кориту реке Нишаве и разговарали о њиховој санацији. Након тога упутили смо званичне дописе и извештаје ЈП Србијаводе, које је предлоге за санацију свих поплављених места представило Републичком штабу за ванредне ситуације. На недавном састанку у Пироту представљен је план по коме ће радови на санацији кренути за једно месец дана. ЈП ‘’Србијаводе’’ санираће најкритичнија места на реци Нишави: код насеља Мурица, затим корито Мокранске реке код ушћа у реку Нишаву и насип реке у дужини од 1,5км у Црвеној Реци.’’- изјавио је председник општине Бела Паланка Горан Миљковић који је истакао да ће приликом ових радова бити спроведена санација старог насипа у месту званом Ђолови, где постоји могућност да река угрози пољопривредна имања а и насеље Прекорампа. Миљковић је нагласио да се осим ових интервентних радова припрема пројекат који ће се такође реализовати са ЈП Србијаводе. ‘’Прошле године је са директором Пузовићем договорена реализација пројекта комплетне реконструкције корита Мокранске реке у дужини од 3,1 километар, односно од аутобуске станице до ушћа у реку Нишаву. Пројекат обезбеђује бољу заштиту од изливања реке а обухвата и изградњу шеталишта поред реке што ће допринети лепшем изгледу Беле Паланке. При крају је израда пројектно-техничке документације са којом ћемо конкурисати код фондова и надлежних министарстава.’’ – истакао је Миљковић.

by

ЗАВРШЕНИ ИЗВЕШТАЈИ КОМИСИЈА ЗА ПРОЦЕНУ ШТЕТЕ ОД ПОПЛАВА ОПШТИНЕ БЕЛА ПАЛАНКА

Након поплава које су задесиле општину Бела Паланка 12.јануара оштећено је око 100 објеката у насељу Мурица, Црвеној Реци и Долцу. Чланови комисија за процену штете од поплава, које је формирала локална самоуправа, обишли су оштећене објекте, направили записнике и данас ће бити завршени извештаји, који се прослеђују Канцеларији за управљање јавним улагањима Републике Србије. ''Влада Републике Србије је закључком одобрила средства односно државну помоћ у износу од 600 милиона динара како би помогла поплављеним местима. Наша процена је да је штета од поплава у општини Бела Паланка око 30 милиона динара. Имали смо састанке са представницима Канцеларије за управљање јавним улагањима и данас ћемо им послати све извештаје. По њиховим критеријумима помоћ је намењена само оштећеним стамбеним објектима, а не пољопривредним усевима. И када будемо добили њихове одговоре о захтевима који су одобрени и о износу средстава по домаћинству, кренућемо са израдом решења о исплати државне помоћи. ‘’ – рекао је председник општине Бела Паланка Горан Миљковић. Пошто се државна помоћ не односи на поплављене усеве и њиве Миљковић је рекао да ће локална самоуправа покушати да у том делу помогне из буџета општине.

by

ОПШТИНА УБ ДОНИРАЛА БЕЛОЈ ПАЛАНЦИ ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛ ЗА САНАЦИЈУ КУЋА;  НИШ И ПИРОТ ДОНИРАЛИ ФЛАШИРАНУ ВОДУ

У Белу Паланку данас је стигао шлепер са грађевинским материјалом за реконструкцију 20 најугроженијих кућа које су оштећене у недавним поплавама. Грађевински материјал је обезбедила братска општина Уб, а председник ове општине Дарко Глишић још једном је посетио Белу Паланку. "Обезбедили смо материјал за 20 најугроженијих стамбених објеката, донирали смо поново воду јер је то оно што је у овом моменту најпотребније, а помоћи ћемо у решавању других проблема јер желимо да Бела Паланка зна да у нама има правог пријатеља" истакао је Глишић  и додао да солидарност мора да постоји јер то је оно што је најважније у овом тренутку. Након јануарских поплава ово је друга посета председника општине Уб, Дарка Глишића и други контигент помоћи. Општина Уб већ је помогла са 5 тона хигијенско прехрамбених пакета, а данас и са грађевинским материјалом за обнову оштећених кућа. Оваква сарадња двеју братских општина прави је пример како се проблеми могу брже решавати. ‘’Желим још једном да изразим дубоку захвалност испред локалне самоуправе и свих суграђана општини Уб и председнику Дарку Глишићу. Ова помоћ нам пуно значи и ми ћемо за  неколико дана у насељу Мурица и у селу Црвена Река кренути са радовима на делимичној адаптацији и реконструкцији оштећених објеката у поплави. Желимо што пре да наше грађане вратимо у своје домове. Општина Бела Паланка је од изливања Нишаве већ у првим сатима пристигла у помоћ поплављеном становништву, те смо обезбедили пакете помоћи у виду хране, одеће, обуће, пијаће воде, а за оне који нису имали где обезбедили смо и смештај.‘’- рекао је председник општине Бела Паланка Горан Миљковић. Миљковић се захвалио и градоначелницима Ниша и Пирота, Драгани Сотировски и Владану Васићу који су донирали око  17 тона воде, с обзиром на то да Белопаланчани имају проблема са замућењем воде на изворишту. Град Ниш је одвојио средства и помогао општини Бела Паланка са преко 6 тона флаширане воде, а градоначелница Ниша Драгана Сотировски најавила је помоћ града Ниша и у виду грађевинског материјала. "Прво што ћемо допремити јесу пакети хране и хемије за угрожене породице", рекла је Сотировски и додала да је данашња помоћ прави пример како две локалне самоуправе, па и два округа могу остварити добру сарадњу.  Белу Паланку је посетио и градоначелник Пирота Владан Васић који је за становништво угрожено поплавама донирао 10 тона воде. Васић је истакао да када је ванредна ситуација на снази солидарност је најважнија. Да подсетимо, услед обилних падавина 12. јануара у Белој Паланци дошло је до изливања реке Нишаве  која је  проузроковала поплаве у насељу Црвена Река, као и у насељу Мурица.  Поплављено је 100 кућа, а неке од њих готово су неупотребљиве за становање.

Претражите вести

Горан Миљковић

Председник општине Бела Паланка

email

Општина Бела Паланка

place Карађорђева 28 Бела Паланка, Србија

local_phone +381 18 855 023, +381 18 856-666

email predsednik@belapalanka.org.rs, sobelapalanka@belapalanka.org.rs

local_printshop 018 855 188

access_time Понедељак - Петак 07:00 - 15:00

​​​​​​​

close
logo
0){ echo $_GET["q"]; }?>">

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %