sort proizvodi

Споменик стрељаним свештеницима и официрима у Јанћиној падини

То што је средње Понишавље имало гранични положај у окупационом периоду у И светском рату, платило је невиђеним жртвама. Не постоје прецизни подаци само за средње Понишавље, али свеукупно су бугарске окупационе власти убиле преко 2300 људи и у итернирање на принудни рад отерале преко 3000 људи. Жива су сећања преживелих из интернације преко њихових потомака на ова времена, а у паланчкој Јанћиној падини данас је подигнут споменик, којим се чува сећање на стрељање свештеника и официра из И светског рата које су тамо урадили Бугари.

У саставу Великог нишког саборног храма налазе се четри капеле (1 Капела свештеномученика, 2 Капела св. Симеона, Капела св. Св. Јована Крститеља, 4. Капела св. Апостола Никанора).  Вероватно да је најзначајнија ова прва Капела свештеномученика јер она представља место на коме су сакупљени посмртни остаци свештеника управо из Јанћине падине код Беле Паланке.

 

Споменик стрељаним свештеницима и официрима 12. марта 1915. г. од стране бугарских окупатора, подигнут 1995. г. у Јанћиној падини

close
logo
0){ echo $_GET["q"]; }?>">

  • keyboard_arrow_right