sort proizvodi

ДОГАЂАЈИ

by

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ УПОЗНАО ВЕЋНИКЕ СА АКТУЕЛНИМ РРОЈЕКТИМА КОЈЕ РЕАЛИЗУЈЕ  ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

На 45.седници Општинског већа општине Бела Паланка дата је сагласност на одлуке из области комуналног уређења, одржавања градске пијаце, одлуке о образовању Мобилног тима за инклузију Рома као и на извештај о раду ЈКП ''Комнис''. Председник општине Горан Миљковић упознао је већнике са актуелним пројектима које спроводи Општина Бела Паланка у сарадњи са надлежним министарствима. Један од њих је прва фаза уређења базилике односно биће извршена реконструкција археолошког налазишта „Ремезијана“. ''Овај пројекат ће повећати туристичку понуду нашег места и ми ћемо, свесни његовог значаја, у наредној години конкурисати за другу фазу уређења археолошког налазишта ''Ремезијана''. Упоредо радимо на изградњи још једног мобилијара за децу у насељу Мурица у сарадњи са министарством за заштиту животне средине. Тренутно се изводе радови на рекултивацији земљишта на површини од око 10 ара тако да ћемо по завршетку добити један велики простор за игру за децу овог дела Беле Паланке. ''- рекао је Миљковић. Расписани су тендери за пројекат замене котлова у Средњој школи ''Никета Ремезијански'' а планира се и реконструкција фискултурне сале. ''Настављамо да улажемо и у образовање и заменом котлова почетком 2022.године у средњој школи обезбедићемо боље услове за рад. Спровешћемо и пројекат енергетске ефикасности фискултурне сале и извршићемо замену столарије. У изради је и пројектно-техничка документација за водоснабдевање МЗ Тамњаница, који је од великог значаја, како за мештане села тако и за инвеститоре које се у атару села баве производњом лаванде и других лековитих биља. Пројекат подразумева прикључење сеоског водовода на регионални водовод  Ниш – Љуберађа.  Ово је једна капитална инвестиција и нама је неопходна подршка надлежних министарстава или европских фондова.''- рекао је Миљковић који је истакао да је у току припрема буџета општине за наредну годину где ће бити сагледани сви капитални пројекти, планови месних заједница. ''Уз велику подршку председника Александра Вучића и надлежних министарстава ми смо у претходним годинама реализовали преко 90 посто планираних пројеката што је доказ да смо да сада добро планирали буџете тако да ћемо и даље уз подршку републичких органа и њихових смерница планирати буџет за 2022.годину и реализовати планиране пројекте. Упоредо радимо на изради Плана развоја општине до 2028.године што ће дефинисати главне стубове развоја Беле Паланке и омогућити усмеравање средстава и активности у оне области које доносе економски просперитет ''- истакао је председник општине. 

by

ПРЕДСТАВНИЦИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И ФК ‘’РАЈКО МИТИЋ’’ ИЗ БЕЛЕ ПАЛАНКЕ ПОЛОЖИЛИ ВЕНЦЕ НА БИСТУ РАЈКА МИТИЋА

Готово да нема човека у Србији који не зна за Рајка Митића. То више није ствар спортског знања већ ствар опште културе. Можда су Звезда и српски фудбал имали и боље играче, али никада нико није имао толики ауторитет, никада нико није изазивао толико поштовање и био такво оличење џентлменства у спорту, људске доброте и невероватне скромности. Човек по којем се данас зове стадион Црвене звезде у Београду, легендарни ас Рајко Митић рођен је на данашњи дан 1922. године у селу Дол у Белој Паланци. Како би се Белопаланчани одужили свом суграђанину за допринос који је дао спорту али и за промоцију нашег места 2010. године је на улазу у Белу Паланку подигнута биста Рајку Митићу, а фудбалски клуб у Белој Паланци од пре пар година носи његово име. Локална самоуправа општине Бела Паланка обележава све важне датуме, а рођендан овог великог фудбалера један је од њих. Тим поводом представници локалне самоуправе и ФК "Рајко Митић" из Беле Паланке данас су положили венце на бисту Рајка Митића. Заменик предеседника општине Мирослав Маринковић подсетио је да је следеће године 100 година од рођења Рајка Митића и најавио свечано обележавање овог јубилеја. Далибор Маринковић, члан управе ФК ‘’Рајко Митић’’ рекао је да је обавеза белопаланчана без обзира за који клуб навијају да поштују лик и дело Рајка Митића. Маринковић каже да клуб у сарадњи са локалном самоуправом има у плану реконструкцију трибина као и отварање музеја који ће бити посвећен између осталог и Рајку Митићу. За то ће нам бити потребна помоћ и ФК "Црвена звезда" али и помоћ ресорног министарства, додао је Маринковић. Велемајстор фудбала са животне сцене сишао је 29. марта 2008. године оставивши иза себе неизбрисив траг у клубу и нашој земљи. Од 21. децембра 2014, одлуком Скупштине клуба, а на предлог навијача, стадион Црвене звезде носи име Рајко Митић. Од 18. новембра 2017. испред стадиона постављена је идентична биста прве Звездине звезде.

by

ОПШТИНА БЕЛА ПАЛАНКА ДОНИРАЛА РАЧУНАРСКУ ОПРЕМУ ДОМУ ЗДРАВЉА У БЕЛОЈ ПАЛАНЦИ

Општина Бела Паланка спроводи пројекат ‘’Унапређење предшколског васпитања и образовања у општини Бела Паланка’’ а партнери на пројекту су Предшколска установа “Драгица Лаловић“, Дом здравља, Центар за социјални рад “Бранко Миловановић Цига“ и Удружење „Те Деум“. У оквиру пројекта обезбеђена је донација за Дом здравља у виду рачунарске опреме. Циљ пројекта јесте унапређење доступности и праведности у пружању квалитетних предшколских услуга родитељима и деци узраста до 6,5 година, са нагласком на оне из најосетљивијих друштвених група. ’’Општина Бела Паланка спроводи пројекат у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Пројекат траје 3 године а вредност је око 5 милиона и 730 хиљада динара. Намера нам је да овим пројектом ојачамо капацитете инсититуција и организација у општини Бела Паланка за пружање услуга деци и породицама из осетљивих друштвених група и због тога пројекат спроводимо у партнерству са другим установама. Циљ пројекта је да омогућимо једнаке услове за учење и развој деце из осетљивих група а и да пружимо пуну подршку родитељима. ''- рекао је председник општине Горан Миљковић. Донацију директору Дома здравља уручила је Марија Бошковић, члан Општинског већа која је истакла да је један од циљева пројекта повећање обухвата деце из осетљивих друштвених група предшколским васпитањем. Пројекат поред едукације запослених и родитеља обухвата опремање предшколске и здравствене установе додатном опремом. Директор Дома здравља Венцислав Рангелов се захвалио локалној самоуправи на донацији која ће унапредити рад патронажне службе и помоћи у едукацији како запослених, тако и родитеља деце.

by

ОПШТИНА БЕЛА ПАЛАНКА ДЕО ЗНАЧАЈНОГ ПРОЈЕКТА ПРИМАРНЕ СЕПАРАЦИЈЕ ОТПАДА КОЈИ СЕ СПРОВОДИ У ПИРОТСКОМ ОКРУГУ

На 43.седници Општинског већа општине Бела Паланка разматран је извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Бела Паланка за период јануар-септембар 2021.године. ''Имајући у виду утицај епидемиолошке ситуације на привреду како у општини Бела Паланка тако и у целој земљи задовољан сам извршењем буџета за претходни период. У току је припрема нацрта предлога Одлуке о буџету за 2022.годину у складу са упутствима министарства финансија где ћемо организовати и консултације са корисницима општинског буџета.'' – рекао је председник општине Горан Миљковић. Дата је сагласност на предлог Одлуке о другом ребалансу буџета општине за 2021.годину. Ребаланс је извршен због реализације пројеката односно средстава које је општина добила од надлежних министарстава. ''Говоримо о пројектима попут завршетка енергетске ефикасности зграде Установе за културу,  уређењa базилике, постављања видео надзора, замени котлова у средњој школи ''Никета Ремезијански'', као и израде пројектно-техничке документације за водоснабдевање у селу Тамњаница. – рекао је Миљковић. На седници већа је формирана јединица за имплементацију пројекта примарне сепарације отпада у општини Бела Паланка. Према речима председника општине ради се о значајном пројекту који је започео потписивањем меморандума од стране општина пиротског округа 2019.године. Пројектом ће општина Бела Паланка добити 2650 канти за смеће, камион смећар и 40 контејнера. ''Општина ће из својих средстава наредне године обезбедити још 1000 канти за домаћинства тако да ће контејнери бити замењени кантама за смеће што ће смањити стварање дивљих депонија и омогућити да Бела Паланка буде чистија и уреднија. Део контејнера биће размештени у сеоским месним заједницама ''-  истакао је Миљковић.

by

Стипендије за ученике за све године школовања који упишу средњу школу у Белој Паланци; У наредном периоду опремање вртића у Црвеној Реци – истакао председник општине Горан Миљковић након седнице Општинског већа

На 42.седници Општинског већа дата је сагласност на извештај о раду Предшколске установе „Драгица Лаловић“ и на годишњи план рада ове установе. ''Задовољан сам радом Предшколске установе „Драгица Лаловић“ с обзиром на то да је претходна година била тешка због епидемије COVID 19. Успели смо да сачувамо здравље наше деце која бораве у вртићу спроводећи мере заједно са Штабом за ванредне ситуације. План рада установе за наредни период је израђен на реалним основама а важан део плана је унапређење рада вртића у Црвеној Реци и омогућавање рада у пуном капацитету како би изашли у сусрет свим родитељима који желе да упишу своју децу. Уз подршку Министарства правде опремићемо објекат у Црвеној Реци опремом у вредности од 5 милиона динара.''- истакао је Горан Миљковић, председник општине. Већници су разматрали одлуку о стипендирању ученика који упишу први разред Средње школе „Никета Ремезијански“ и одлуке о стипендирању талентованих ученика и спортиста. ’’Локална самоуправа помаже свим ђацима и њиховим родитељима у школовању своје деце, желимо да што већи број деце упишу белопаланчку средњу школу, зато је оваква одлука веома значајна. За разлику од претходних година даваћемо стипендије за сваку годину школовања без обзира на смер који ученици похађају, с тим што ћемо због поштовања законских регулатива расписивати конкурс сваке године’’- рекао је Миљковић. Висина месечне рате стипендије за ученике који упишу Средњу школу ’’Никета Ремезијански’’ је 3.000 динара а исплаћиваће се у десет једнаких рата.Висина месечне рате за талентоване ученике и за спортисте је 6.200 динара. Наредних дана биће расписани конкурси за остваривање права на ове стипендије. На седници Општинског већа разматран је нацрт Програма за унапређење положаја особа са инвалидитетом  на територији општине Бела Паланка као и нацрт Стратегије за унапређење предшколског васпитања и образовања општине.

by

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПОРУЧИО ПРЕДСЕДНИЦИМА МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА ДА У ИЗРАДИ ПРОГРАМА ЗА 2022.ОДРЕДЕ ПРИОРИТЕТЕ ЗАЈЕДНО СА МЕШТАНИМА СЕЛА И ДА ЋЕ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ПРУЖИТИ ПОДРШКУ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКАТА

У великој сали општине Бела Паланка одржан је састанак председника месних заједница и председника општине Бела Паланка Горана Миљковића и његових сарадника. Састанак је организован у циљу сагледавања претходне године и будућих планова и приоритета у белопаланачким месним заједницама. Миљковић је на састанку рекао да је претходни период за све био тежак, да је епидемија вируса корона одложила реализацију многих пројеката али и да су поплаве нанеле велику штету. Зато су све снаге морале бити усмерене на борбу са пандемијом али и на санацију штете које су учиниле поплаве које су општину задесиле јанауара и јула месеца ове године. ‘’Ми смо успели да реконструшемо многе путеве, успели смо да санирамо штету коју је направила поплава, али је остало још много тога да се уради. Потребно је да у вашим програмима рада уврстите све оне приоритете и пројекте које је потребно реализовати како би сви заједно успели да побољшамо услове живота у месним заједницама’’, поручио је Миљковић председницима месних заједница. Он их је позвао да разговарају са својим мештанима, да заједно одреде приоритете и дају иницијативе за решавање проблема у селима. ''Година ће бити тешка али ми као локална самоуправа смо увек ту на распологању за све становнике наше општине, тако да ћемо пружити подршку у реализацији свих пројеката али и за решавање проблема који постоје.''- истакао је председник општине.

Горан Миљковић

Председник општине Бела Паланка

email

Општина Бела Паланка

place Карађорђева 28 Бела Паланка, Србија

local_phone +381 18 855 023, +381 18 856-666

email predsednik@belapalanka.org.rs, sobelapalanka@belapalanka.org.rs

local_printshop 018 855 188

access_time Понедељак - Петак 07:00 - 15:00

​​​​​​​

close
logo
0){ echo $_GET["q"]; }?>">

  • keyboard_arrow_right