sort proizvodi

Доктори наука

Бела Паланка није само препознатљива по природним лепотама, значајној локацији на важном путном правцу за исток, богатом историјском и културном наслеђу, већ и по великом броју школованих људи и људи са титулом доктора наука. У односу на број становника Бела Паланка има највећи број доктора наука не само у Србији већ и у Европи. Место у коме је пре Другог светског рата преовладавало неписмено становништво у другој половини двадесетог века постаје расадник доктора наука. Захваљујући пре сега отварању гимназије 1941. године и бесплатном школовању после 1945. године деца из заостале аграрне средине једини излаз за промену свог социјалног статуса видела су у школовању. Навикнута на рад, дисциплину,упорност, наравно и уз природни дар који несумљиво поседују, постaју људи који ће стећи титулу доктора наука и  заузети значајно место у науци, култури и политици Србије. Бела Паланка је дала преко 100 доктора наука, а неки од њих су следећи:

      1.Ранко  Младеновић-доктор историје, докторирао у Берну после Првог светског рата. Рођен у Клисури 1892. године. Био директор драме у Народном позоришту у Београду,директор осјечког позоришта. Зачетник је модерне у српској књижевности, познати позоришни критичар. Умро у Београду 1943. године.

      2.Јован Петровић- доктор географије,професор на Природно математичком факултету у Новом Саду. Познати спелеолог радио на откривању Ресавске пећине. Рођен у Белој Паланци 1928. Године, умро у Београду 2002.године.

      3.Данило Марковић- доктор социологије, Радио на Економском факултету у Нишу, Дефектолошком и Факултету политичких наука у Београду био је и декан на овим факултетима, ректор Београдског универзитета, министар просвете, амбасадор у Русији. Рођен 1933. године у селу Дол. Умро је 2019. у Нишу.

      4.Светислав Костић- доктор медицинских наука, професор и декан Медицинског факултета у Београду,директор Дечје клинике у Београду.Рођен 1928. године у Моклишту. Умро 2010. године у Београду.

      5.Рајко Живковић-доктор медицинских наука,професор на Медицинском факултету у Београду, први декан Медицинског факултета у Крагујевцу, управник Института за биохемију у Београду.Рођен 1928. годнине у Ореовцу.

      6.Војислав Павловић- доктор медицинских наука,професор на Медицинском факултету у Нишу,директор стоматолошке клинике у Нишу.Рођен 1935.године у Белој Паланци.

      7.Душан Вељковић-доктор економије,професор на Економском факултету у Скопљу. Рођен 1934 . Године у Чифлику.

      8. Драгољуб Ристић-доктор техничких наука, војно лице, професор на Војној академији.Рођен у Љубатовици.

      9. Илија Савић-доктор физике, професор и декан Физичког факултета у Београду и дугогодишњи председник Друштва физичара Србије.Рођен у Клисури 1939. године.

     10. Јован Петковић-доктор књижевности,професор на Филозофском факултету у Нишу. Рођен 1929. године у Клисури.

     11. Радмила Петковић-доктор електронике,професор на Електронском факултету у Нишу.

      12.Драгољуб Војиновић-доктор медицинских наука, професор на Медицинском факултету у Нишу,директор Клинике за неурологију клиничког центра у Нишу.Рођен у Доњу Гламу 1938.године.

      13.Јован Митић- доктор педагогије,дугогодишњи директор Студенског града у Београду.

      14.Векослав Лилић-доктор медицинских наука,професор Медицинског факултета у Нишу. Рођен у Чифлику 1947.године.

      15. Душица Павловић-доктор медицинских наука,професор на Медицинском факултету у Нишу.Рођена 1954. У Белој Паланци.

      16. Милан Антић- доктор социологије,професор на Медицинском Факултету у Нишу. Рођен 1951. године у Пајежу.

      17. Никола Николић-доктор хемије, професор на Природно математичком факултету у Нишу. Рођен у Доњој Коритњици 1958. године.

      18. Ђорђе Благојевић-доктор дефектологије, савезни министар за унутрашње послове Савезне републике  Србије и Црне Горе.Рођен у Црвеној Реци 1933. године.

     19.  Милан Благојевић-доктор техничких наука, професор на  Факултету заштите на раду у Нишу. Рођен 1958. године у Белој Паланци.

      20. Виден Ранђеловић-доктор пољопривреде, професор и декан Пољопривредног факултета у Земуну. Дугогодишњи председник Задружног савеза Србије.Рођен 1935. године у Моклишту. Умро 2002. у Београду.

      21. Бошко Ђурић-доктор електронике,професор на Електронском факултету у Нишу.Рођен 1934. године у Клисури.

      22. Ђорђе Живић-доктор медицинских наука,професор на Медицинком факултету у Крагујевцу. Рођен 1941.године у Клисури.

      23. Србислав Вучковић-доктор физичке културе,професор на Факултету за спорт у Нишу.Рођен у Моклишту.

      24. Драган Рангелов-доктор психологије,докторирао на Универзитету у Минхену где је био и професор. Живи и ради у Аустралији.

      25. Милан Ранчић- доктор медицинских наука, професор на Медицинском факултету у Нишу.Рођен у Белој Паланци 1960. године.

      26. Мирослав Ћирић- доктор математике,професор на Природно Математичком факултету у Нишу и декан овог факултета.Рођен 1964.године у Белој Паланци.

      27. Драган Митић-доктор техничких наука, професор на Факултету заштите на раду у Нишу.Рођен у Враништу 1949. године. Живи у Белој Паланци.

      28. Радован Влајковић-доктор историје,професор на Економском факултету у Нишу. Рођен у Моклишту.

      29. Драган Стојановић-доктор техничких наук, био је један од директора на железници. Рођен у Моклишту 1946. године.

      30. Војислав Кујунџић-доктор архиктекуре, професор на Архитектонском факултету у Београду.Рођен у Белој Паланци 1941.године.

      31. Видојко Раденковић-доктор електронике, професор на Електронском факултету у Нишу.

      32. Богољуб Станковић- доктор руске књижевности.професор на Филозофском факултету у Нишу. Рођен у Коритници.

      33. Лола Ђурђевић- доктор биологије,радио у Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“у Београду.Рођен у Белој Паланци 1948.године.

      34. Стевица Варадинац-доктор техничких наука.Ради у Луксебургу.

      35. Никола Живковић-доктор историје,радио у Институту за савремену историју Југославије.Рођен у Шљивовику 1930.године.

      33.Миодраг Николић-доктор економије,професор на Економском факултету у Нишу.Рођен у Моклишту.

     34. Миша Стојановић- доктор социологије, ради у Институту за друштвена истраживања у Београду. Из Црвене Реке рођен 1983.године.

      35.Новак Крстић-доктор правних наука,професор на Правном факултету у Нишу.

     36.Петар Рајковић-доктор електронике, професор на Електронском факултету у Нишу.Рођен 1978.

      37.Предраг Пејић-доктор археологије,кустос  Музеја Понишавља у Пироту и некадашњи директор музеја. Рођен у Белој Паланци 1955.

      38.Саша Деспотовић-доктор хемије

      39. Татјана Марковић-доктор педагогије, професор на Високој школи за васпитаче у Пироту.

      40. Душан Пауновић-доктор хемије

      41. Љубиша Митровић-доктор социологије,професор и декан Филозофског факултета у Нишу.

      42. Миодраг Манић-доктор техничких наука, професор и некадашњи декан Машинског Факултета у Нишу. Рођен у Белој Паланци 1957.године.

      43. Ненад Павловић- доктор техничких наука,професор и декан Машинског факултета у Нишу. Рођен 1966.године у Белој Паланци.

     44. Бане Васић-доктор електронике, професор у Америци.

      45.Владица Андрејић-доктор математике,професор на Природно математичком факултету у Београду.

     46.  Љубиша Цветковић, доктор економије. Професор на факултету у пензији    

      47. Милош Филиповић – доктор биохемије. Ради у научном инстититу у Француском граду, Бордо. Рођен 7.11.1981. у Нишу

      48. Ненад Филиповић  - доктор физичке хемије. Ради у научном институту у Београду. Рођен 25.11.1984. у Нишу.

      49. Валентина Ђорђевић - доктор молекуларне биологије

      50. Даница Димитријевић - доктор хемије.

51.       Дијана  Живић  Ћирић из  Беле  Паланке, доктор  фармације,рођена  1985. Докторирала на  НЕОМЕД  универзитету у  Америци,ради  у  Цливленд клиници,живи  у  Цливленду,Охајо,Америка

52.       Данијела  Вујисиц,доктор  книжевних  наука  на Филолошком  факултету  у  Београду,рођена 1966. Год,завршила  гимназију  у  Белој  Паланци.Запослена у Шестој  београдској  гимназији као проф.српског језика,садарник је Министарства просвете на више пројеката

close
logo


Notice: Undefined index: search_modal in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 25

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 25


Notice: Undefined index: search_modal in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 47

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 47


Notice: Undefined index: search_modal in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 66

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 66


Notice: Undefined index: search_modal in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 88

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 88

Notice: Undefined index: search_modal in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 88

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/belapalanka.org.rs/httpdocs/content/themes/saCity/views/includes/modal/searchModal.php on line 88

  • keyboard_arrow_right